Process Mining

Verbeter uw organisatie door knelpunten in uw bedrijfsvoering te signaleren

Process mining stelt u in staat om kosten te verlagen, efficiëntie te verhogen en processen te optimaliseren door gebruik te maken van gegevens uit uw bestaande systemen, zoals ERP en CRM.

Process Mining e-book

Download ons ebook over Process Mining en ontdek hoe u de kosten kunt verlagen, de efficiëntie kunt verhogen en processen kunt optimaliseren.👇

Wat is Process Mining?

Het doel van process mining is om ruwe gegevens uit uw IT-systemen om te zetten in waardevolle inzichten. Het stelt u in staat betere beslissingen te nemen door uw processen te analyseren en te verbeteren, waardoor de ROI van uw bedrijf toeneemt.

Process Mining gebruikt informatie uit uw IT-systemen om event logs (een verslag van actie) te creëren, deze bevatten een lijst van activiteiten met een begin- en eindtijdstempel. Deze gegevens kunnen elk type informatie bevatten dat door de organisatie, haar processen, mensen, systemen of assets wordt gegenereerd. Ze onthullen inzichten, knelpunten of kansen die anders verborgen zouden zijn gebleven.

Hoe werkt het?

Elke interactie binnen uw bedrijfssystemen laat digitale voetafdrukken na. De eerste stap is het leggen van een realtimeverbinding met uw belangrijkste gegevensbronnen, het extraheren van die ruwe gegevens en ze omzetten in een eventlog (afkomstig van ERP's, CRM's, SRM's, SCM's, PLM's, websites, mobiele apps, IVR's, enzovoort). Dit biedt datagestuurde inzichten in de feitelijke processen.

Deze event logs bieden inzichten die met whiteboards, interviews en process mapping software niet te achterhalen zijn. In deze fase ontdekt u de oorzaak van inefficiënties en afwijkingen van de gewenste situatie, maar het stelt u ook in staat optimale paden te vinden.
In de laatste fase worden KPI's gemeten en gemonitord ten opzichte van de werkelijke bedrijfsprestaties. Ontdek welke processen in aanmerking komen voor automatisering of een aanpassing.

Wat zijn de voordelen van Process Mining?

Process Mining biedt talloze voordelen die kunnen worden toegepast op ieder deel van uw organisatie. Bijvoorbeeld uw medewerkers, uw assets of uw klanten. Met Process Mining weet u precies hoe deze elementen in uw organisatie bewegen en hoe ze de bottom line beïnvloeden.

Haal meer rendement uit uw ERP

Organisaties gebruiken IT-systemen zoals Enterprise Resource Planning (ERP), Field Service Management (FSM) of Customer Relation Management (CRM) om elke dag een groot volume aan activiteiten en informatie te beheren. Process Mining stelt u in staat om de gegevens uit deze systemen te analyseren om verspilling, fouten en vertragingen te signaleren. Anderzijds kunt u met Process Mining ook processen vereenvoudigen, de naleving van processen waarborgen en kansen vinden voor taak- en procesautomatisering.

Klanten

Ontdek hoe u de klantervaring en klantenbinding actief kunt verbeteren door te leren hoe interacties met klanten aansluiten op uw interne bedrijfsactiviteiten en -processen.

Mensen

Geef uw medewerkers toegang tot betrouwbare en nauwkeurige gegevens om betere beslissingen te kunnen nemen. Verbeter de productiviteit van uw werknemers en verminder de werkdruk door te bepalen welke repetitieve taken kunnen worden geautomatiseerd.

Assets

Begrijp hoe efficiënt en effectief uw assets presteren en verander uw organisatie van reactief naar proactief assetmanagement. Optimaliseer het gebruik van uw bedrijfsmiddelen door de uptime en algehele waardecreatie te vergroten.

Process Mining + ERP
– een perfecte match

Veel organisaties hebben moeite om een ERP-systeem succesvol in te zetten en te implementeren. Veel problemen kunnen ontstaan na de implementatie, omdat het systeem niet goed blijkt te passen bij de bedrijfsvoering van het bedrijf.

Goede event data-analyse voorziet u niet alleen van nuttige informatie over hoe uw bedrijfsprocessen daadwerkelijk worden uitgevoerd, maar stelt u ook in staat om kostbare fouten te voorkomen gedurende de gehele ERP levenscyclus.

Process Mining across the ERP lifecycle

Process Mining biedt voordelen in elke fase van uw ERP-implementatie:

Adoptie of migratie naar een nieuwe ERP

Door uw bestaande processen te analyseren, kunt u fouten en inefficiënties vaststellen en voorkomen dat u deze kopieert naar uw nieuwe ERP-systeem. Door inzicht te hebben in uw proceslandschap, kunt u een ERP selecteren die bij uw organisatie past – niet omgekeerd.

Implementatie of bestaande ERP

Zodra best practices in kaart zijn gebracht, kan process mining de stappen voor het definiëren van een nieuwe template vereenvoudigen. Vervolgens kan het worden gebruikt om fit gap analyse uit te voeren waarbij de nieuwe template wordt getest op een huidige implementatie. Deze inzichten kunnen vervolgens worden gebruikt om de template aan te passen voor een nieuwe ERP implementatie, of u kunt prioriteit geven aan change management voor een bestaand systeem.

Na de implementatie

Na de implementatie van het nieuwe ERP systeem zorgt Process Mining ervoor dat de voordelen ook blijvend zijn. Het laat u direct zien op welke gebieden er afwijkingen zijn van de gewenste status. Dit stelt IT en business management in staat om snel te reageren bij onjuiste handelingen of problemen.

Waarom Eqeep kiest voor Process Mining?

Process Mining is een krachtige tool die Eqeep gebruikt in samenwerking met onze partner Deep Value. Onze samenwerking stelt ons in staat om uw organisatie te ondersteunen in uw digitale transformatie en meerwaarde te creëren voor uw bedrijf. Eqeep gebruikt Process Mining om snel operationele efficiëntie te realiseren voor uw organisatie en strategische voordelen op lange termijn te ontwikkelen voor uw ERP-systeem. Process Mining stelt u in staat uw eigen processen volledig te begrijpen en ondersteunt u bij de optimale inrichting van uw ERP-systeem, zodat u een systeem kunt kiezen dat zinvol is voor uw organisatie.

Pieter den Hollander

Directeur, Deep value

Succesvolle transformatie is alleen mogelijk als je een duidelijk beeld hebt van de huidige staat van je organisatie.

Laten we verbinden

Aan de slag met Process Mining

Direct sparren over processoptimalisatie/verbetering? Neem een kijkje in mijn agenda voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek  👇