Werken op afstand en het aansturen van technici of servicemedewerkers in het veld kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maar gelukkig heft de moderne techniek veel traditionele barrières op. Vooral de zogenoemde ‘remote assistance technology’ is bijzonder veelbelovend. Het schept een keur aan nieuwe mogelijkheden om met behulp van bijvoorbeeld augmented of merged reality op afstand beter samen te werken en lastige, vaak zeer specialistische klussen te klaren.

De aankondiging van Facebooks metaverse lijkt zelfs het pad te effenen naar een wereld waarin samenwerken op afstand met AR en MR en volledig digitale persona’s een vast onderdeel zijn van de alledaagse realiteit. In dit artikel leest u meer over remote assistance en bespreken we een aantal concrete voorbeelden van dit principe.

Delen

1. Efficiënter machineonderhoud dankzij mixed reality

Productiebedrijven zijn voor hun operationele processen sterk afhankelijk van een optimale werking van hun machines. Zeker bij grote machines die 24/7 operationeel moeten zijn, is het onderhoud geen eenvoudige klus. Maar remote assistance biedt een helpende hand. Met IoT-sensoren is het tegenwoordig mogelijk om ruwe machinedata te genereren.

Die gegevens kunt u ontsluiten met een hulpmiddel als de Azure IoT Hub en vervolgens visualiseren in de vorm van mixed reality. Met een speciale HoLolens kunnen operators vervolgens precies zien wat er in de machine gebeurt. Ze zien hoeveel stroom erop staat, hoeveel producten door de machine gaan en of bepaalde onderdelen aan (zorgwekkende) slijtage onderhevig zijn. En dat allemaal zonder de machine te openen!

2. Naast elkaar werken op afstand

Met remote assistance kan een technicus een collega, die bijvoorbeeld op een andere locatie aan de motor van een speedboot of vrachtwagen werkt, op afstand ondersteunen via een interactieve hulpsessie. De externe expert deelt eenvoudig instructievideo’s, handleidingen of documenten binnen een merged reality-omgeving.

Augmented of merged reality bieden hem bovendien de kans om mee te kijken en zijn collega van advies te voorzien. Deze realtime-samenwerking voorkomt downtime, gebruikt resources efficiënter en verlaagt de kosten voor servicelevering. Het is daarnaast ook een praktische manier voor jonge en beginnende technici om te leren van hun meer ervaren vakbroeders.

3. Sneller onboarden

Het onboarden van nieuwe medewerkers kan een tijdrovend en kostenintensief traject zijn. Ook op dit vlak biedt remote assistance vaak uitkomst. Nieuwe medewerkers kunnen bijvoorbeeld eerder beginnen met bellen en zelfstandig taken uitvoeren, wetende dat alle hulp die ze nodig hebben van meer ervaren personeel zich slechts op een muisklik afstand bevindt.

4. Vaker een ‘first time fix’ door vooronderzoek op afstand

Installateurs, monteurs en technische bedrijven streven naar een zo hoog mogelijk percentage ‘first time fixes’. Dit betekent dat u een euvel of probleem meteen bij de eerste afspraak oplost. Dat scheelt de dienstverlener extra werk, reistijd en kosten én laat de klant achter met een tevreden gevoel. Remote assistance helpt hierbij door op afstand gelijk de juiste diagnose voor een technisch probleem of defect vast te stellen.

Stel dat er bijvoorbeeld iets mis is met een verwarmingsketel of router. Een expert kan het probleem op afstand identificeren en nagaan hoe het kan worden opgelost. Dankzij dit vooronderzoek op afstand weet u zeker dat u de juiste technicus en inventaris naar de klus stuurt en het probleem bij het eerste bezoek verhelpt. Lees hier hoe IFS klant Alfa Laval hun technici ondersteunt door middel van remote assistance.

5. Selfservice door hulp op afstand

Sommige technische problemen zijn helemaal niet zo complex. Zonde om daar een monteur voor vrij te maken als een klant het met wat instructies ook binnen een paar minuten zelf kan oplossen. Met remote assistance kan een technicus de klant begeleiden en het probleem op afstand oplossen via een merged reality-omgeving. Door simpelweg op een link te klikken, deelt de klant wat hij ziet en kan de technicus het probleem stap voor stap verhelpen.

6. Medicatiecheck met AR-bril

Ook in de zorg bewijzen remote assistance en augmented reality hun waarde. Er zijn bijvoorbeeld al AR-brillen die u kunt gebruiken als instructie- of medicatiebril. Zet de arts of zorgmedewerker de bril op? Dan verschijnen er instructies in beeld die vertellen hoe u bijvoorbeeld een stoma vervangt, een chirurgische ingreep uitvoert of een wond verzorgt. De bril kan ook fungeren als medicatiecheck door medicatie te scannen en aan de hand daarvan op afstand te checken of een patiënt de juiste medicijnen en doses ontvangt.

7. Personificatie van de klantenservice

We kennen het allemaal: afstandelijke klantenservice waarbij het lijkt of de persoon aan de andere kant van de lijn u niet snapt. Met AR-technologie en AR-headsets is het mogelijk om een medewerker van de klantenservice virtueel in de kamer te plaatsen zonder dat u uit uw stoel hoeft te komen. Het resultaat: u kunt beter uitleggen met welk probleem u concreet kampt, terwijl de medewerker van de klantenservice gelijk ziet wat u bedoelt.

8. Betere kwaliteitscontrole

Een goede kwaliteitscontrole is essentieel voor elk bedrijf. Het uitleveren van slechte producten doet de winsten en reputatie namelijk geen goed. Remote assistance op basis van augmented reality geeft specialisten de mogelijkheid om gedurende alle fasen van het productieproces mee te kijken, zonder zelf op de werkvloer aanwezig te zijn. Zo signaleert u problemen eerder en kunt u tijdig bijsturen op basis van gericht en vakkundig advies.

9. Educatie en training

Ook op het vlak van educatie en training vormen remote assistance, augmented reality en merged reality een winnende combinatie. Dat geldt zeker in het moderne digitale tijdperk, waarin een leven lang leren de norm is. Denk bijvoorbeeld aan een student, beginnend medicus of productiemedewerker die in realtime wordt gecoacht door een leraar of ervaren professional. Instructies en aanbevelingen verschijnen op het scherm van een AR- of MR-wearable. Zo heeft de student of medewerker ook niet het gevoel dat de coach continu op zijn of haar vingers kijkt.

10. Bouwprojecten visualiseren

De bouwsector is een andere begunstigde van remote assistance en AR. Dankzij een uitgebreid en consistent beeld van verschillende componenten en fittingen, creëert u bouwtekeningen en digitale visualisaties die mooier en inzichtelijker zijn dan traditionele 3D-tekeningen. Ook tijdens het bouwproces kunnen architecten en ontwerpers constant op de hoogte blijven van de voortgang van de constructiewerkzaamheden, zonder zelf constant op de bouwplaats aanwezig te zijn.

Meer weten?

Remote assistance, augmented reality en merged reality staan garant voor een divers spectrum aan fascinerende en innovatieve oplossingen. Inspireren de bovengenoemde voorbeelden u? Dan helpt Eqeep u graag verder. Wij zijn een erkende partner van IFS en een specialist op het gebied van (Field) Service Management. Meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Andere relevante informatie en resources

Field Service Management

Meer lezen
Verhoog uw effectiviteit met de onderstaande ingrediënten. Beheer van werkorders Het beheren van werkorders is eenvoudig in FSM. Of serviceverzoeken nu afkomstig zijn van de
Meer lezen

Service Management Buyers Guide

Meer lezen
Service Managers’ Buyer’s Guide Vind de IT-partner waarmee u uw ambities kunt waarmaken De grenzen, principes en ideeën over wat dienstverlening in de moderne economie
Meer lezen

Gartner Field Service Management Magic Quadrant Report

Meer lezen
Gartner Magic Quadrant voor Field Service Management IFS wederom benoemd tot leider voor de zesde keer op een rij Field service management (FSM) is een
Meer lezen